Presidendile viidi uudseleiba

Veerandsada aastat täitub Leivaliidu algatusest korraldada igasügist leivanädalat. Selle raames  viiakse tänavusest rukkisaagist küpsetatud uudseleiba Vabariigi President Alar Karisele. Leiva küpsetas AS Lõuna Pagarid.

Eesti Leivaliidu president ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige Uno Kaldmäe ütles iga-aastast traditsiooni kommenteerides, et on au ja suur rõõm leiba presidendile üle anda ning sellist tava elus hoida. „Juba 25. aastat korraldame projekti “Rukkileib meie laual” raames iga sügist leivanädalat. Eile, 2. oktoobril alanud leivanädalale lisab piduliku noodi sümboolse rukkileiva viimine presidendilossi,“ rääkis Kaldmäe.

Leiva annavad presidendile täna üle Leivaliidu liikmed: Uno Kaldmäe AS Lõuna Pagarid nõukogu liige ja ELL juhatuse esimees; Meelis Pärn OÜ Pagaripoisid juhataja ja ELL juhatuse liige Jaanus Peri OÜ Rõngu Pagar juhataja.

„Oleme leivanädala ellu kutsunud seetõttu, et soovime anda tarbijatele rohkem infot rukkileiva kasulikkusest ning kujundada ja väärtustada leiva osa eestlaste kultuuritraditsioonides,“ lausus Kaldmäe. „Tasub meeles pidada, et iga­­päevane rukkileib on tervisliku söömise tähtis osa, kuna varustab meid väärtuslike liitsüsivesikute, kiudainete ja vitamiinidega,“ osutas ta.

Kaldmäe ütles, et kui vaadata suuremat pilti, siis leivanädal aitab tutvustada ja säilitada eestlaste kultuurile omaseid toitumisviise. „Soovime suurendada rukkileiva ja leivatoodete tarbimist, mis polegi nii väheoluline aspekt, kui vaadata leivatoodete tarbimise kõverat.“ Ta lisas, et leivanädalal korraldatakse lahtiste uste päevi pagaritööstustes, toimuvad temaatilised näitused koolides ja muuseumides, korraldatakse laste joonistuste ja luuletuste võistlusi ning muid üritusi koolides.

VPK Pressiteade 03.10.2023

Fotod: Raigo Pajula, VPK

 

Tagasi