Eesti Leiva päev ja sügislaat Eesti Vabaõhumuusemis

12.september 2021, kell 10-16

“Leiba ja piima!”

Leivakõrvasena on meie toidulaual tähtsal kohal alati olnud ka piim. Kui rõõska piima joodi veel 150 aastat tagasi harva, siis hapupiim oli talurahva kevadsuvise toidusedeli lahutamatuks osaks.

Tänavune Eesti leiva päev keskendubki leiva kõrval piimale ja piimatoitudele. Kuidas saab piimast või, jogurt, juust, jäätis? Kuidas töötab koorelahutaja ja võikirn? Mida kõike veel piimast teha saab?

Loomulikult leiab aset ka traditsiooniline leivalaat, parima koduleiva valimine ja leiva õnnistamine. Nagu ikka, saab näha, kuidas toimub rehepeks, kuid mitte ainult käsitsi, vaid ka rehepeksumasinaga, mis on kohale toodud Heino Prosti Põllutöömasinate muuseumist. Tutvuda saab viljakoristuseks kasutatavate põllutööriistadega, panna end proovile viljade, vanaaegsete mõõduriistade ja mõõtühikute tundmises ning valmistada korstnapühkijatega õnnenööpe. Tegevust jätkub nii väikestele kui suurtele!

Tule kindlasti, Eesti Vabaõhumuuseum ootab Sind!

Sutlepa kabelis toimub ürituse raames kell 11.30 Leiva õnnistamine ja Kolu kõrtsis kell 15.00 Parima laadaleiva väljakuulutamine.

Rohkem infot ürituse kohta siit

Tagasi