19.10.2018 esitleti Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel raamatut „Tööstuslikust leivatootmisest Eestis“. Raamatu autorid on Kaarel Vissel ja Monika Levkin ning väljaandja MTÜ Eesti Leivaliit.

Leiba õpiti tegema umbes 7000 aastat tagasi, Eestis on rukkileiba söödud ligikaudu tuhat aastat. Tööstusliku leivateo algusajaks peetakse aastaid, mil tööstused hakkasid auru kasutama. Rukkileib on eestlaste üks rahvusliku identiteedi sümbol ja tööstusliku leivatootmise ajaloo jäädvustamine oluline samm selle sümboli hoidmisel ja väärtustamisel.

Raamatu esitlusel ütles MTÜ Eesti Leivaliidu president Uno Kaldmäe, et raamat on kõigele lisaks hea õppematerjal, mis sobib kasutamiseks koolides ning viskas õhku mõtte, et Eestis võiks olla ka üks leivamuuseum. Kaldmäe oli väga tänulik raamatu autoritele, SA Eesti Maaelumuuseumid direktorile Merli Sillale ning kõigile raamatu ilmumisele kaasaaitajatele.

Esitlusel viibinud maaeluminister Tarmo Tamm meenutas aegu, kui leiba labidaga ahju visati ning tõi välja detaile Eesti tööstusliku leivatootmise ajaloost.

Tagasi