Esmaspäeval algas Eesti Leivaliidu teavituskampaania „Leiba ei asenda“, mis kutsub eestimaalasi üles sööma rukkileiba, mis sobib oma kiudaineterikkuse poolest on igapäevasele toidulauale.

Eesti Leivaliidu juhi Uno Kaldmäe sõnul peavad eestimaalased leivast jätkuvalt lugu. „Arvestades, kui palju on Eestis leivatööstusi ning kui mitmeid erinevaid uusi leivatooteid igal aastal müügilettidele jõuab, saame öelda, et eestlased armastavad jätkuvalt leiba.“ Ta täpsustas, et samas eelistatakse aina sagedamini nisujahust valmistatud pagaritooteid. “Rukkileivas on mitmeid mineraalaineid ja vitamiine, mis teevad meie tervisele head – leib teeb targaks ja tugevaks,” tutvustas leivaliidu juht teavituskampaania tunnuslauset.

Sel nädalal tähistatava leivanädala eesmärk on pöörata tähelepanu rukkileivale ja selle kasulikkusele. Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul on rukkileivas suur kiudainete hulk, mis mõjutab meie soolestiku tööd ja parandab seedimist, rukkileiva söömine aitab  langetada  kolesterooli taset  ja hoiab ära mitmeid haigusi. „ Täisterarukkileib mõjub soodsalt meie veresuhkrutasemele, hoides kaalu kontrolli all. Kiudained pidurdavad süsivesikute kiiret imendumist, tagades veresuhkru tasakaalu, mis omakorda hoiab energiataseme ja meeleolu stabiilsena ning aju pikemalt töövõimelisena,“ selgitas Holsting rukkileiva kasulikkust.

Leivanädala algab „Maailma parima võileivatordi“  konkurss, kus kutsutakse kõiki kodukokkasid ja võileivahuvilisi saatma oma lemmikvõileivatordi retsepte. Parimaid ootavad väärt auhinnad ning kõige isuäratavamad retseptid avaldatakse järgmisel aastal valmivas Leivakalendris. Lisaks saab oma teadmised proovile panna leivateemalises 30-päevases viktoriinis „Kõik leivast“, kus küsitakse küsimusi leiva ajaloost, selle küpsetamisest ja leivast üldiselt.  Nii võileivatordi konkurss kui ka viktoriin toimuvad leivanädala Facebooki lehel www.facebook.com/rukkileib .

Suuremad leivatööstused tootsid Eestis 2014. aasta teises kvartalis 19 900 tonni leiva- ja saiatooteid. Selle aasta esimesel poolaastal valmistati 38 400 tonni pagaritooteid, mida on 11% ehk 3800 tonni rohkem kui mullu samal perioodil. Toodangu kasv on saavutatud ekspordi suurenemisega.

 

Tagasi