Kolmapäeval, 14. aprillil 2010 avas Evelin Ilves Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli mõisakompleksis renoveeritud magasiaida, kuhu rajatakse leivakoda ning leivamuuseum. Leivakojas saavad külastajad hakata juhendaja abiga leiba küpsetama. Teises hoone osas on muuseum, kus ekspositsioon näitab leiva teekonda vilja kasvatamisest leiva küpsetamiseni.

Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul on sellise paiga saamine olnud juba ammu leivaliidu unistus. “Seni oli Eestis kaks kohta, kus korraldati aastaringselt ekskursioone, küpsetati leiba ja räägiti lugusid leiva ajaloost, Ülenurme põllumajandusmuuseum Tartus ning Eesti Vabaõhumuuseumis Tallinnas. Nüüd on olemas ka kolmas koht,” sõnas Kimber. “Leivajuttu tuleb lastele rääkida jubamaast madalast. Kui nad saavad rukkileiva maitse suhu, söövad nad seda ka hiljem ja püsivad tervemad,” lisas ta. Kimber kinnitas, et arve vaadates võib öelda, et rukkileiva tarbimine ei ole Eestis eriti langenud. “Usun, et tänu sellele oleme tervemad kui teised rahvad,” ütles ta.

Evelin Ilves kinkis Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolile magasiaida avamise puhul Ärma talus enda küpsetatud leiva.

http://www.olustvere.edu.ee/

Foto: Henn, Olustvere TMK
Rohkem pilte: http://www.olustvere.edu.ee/index.php?page=pildialbum

Tagasi