Esmaspäeval, 5. oktoobril algab XII üleriigiline leivanädal “Rukkileib meie laual”, mis kestab 11. oktoobrini. Eesti Leivaliidu algatatud iga-aastase kampaania eesmärk on juhtida tähelepanu heale ja tervislikule rukkileivale eeskätt laste ja noorte hulgas.

UUS! EESTI LEIVALIIT KINKIS PRESIDENDIILE UUDSELEIVA
Loe lähemalt

Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul muutub meie maailm üha kirevamaks ka toidu mõttes ja seetõttu peab klassikat ikka meelde tuletama. “Rukkileib on maitsev ning olnud meie toidulaual tänaseni pea aegade algusest,” tõdes Kimber. “Miski ei asenda rukkileiba eestlaste menüüs ei tervislikkuse ega toiteväärtuse poolest ja leib on meile südamelähedane,” toonitas ta.

Leivanädalal on kindlad rituaalid ja ettevõtmised nagu rukkileiva õnnistamine, uudseleiva viimine presidendilossi, lahtiste uste päevad Eesti veskites ja pagaritööstustes, näitusmüügid, degusteerimised, temaatilised näitused ning üritused lasteasutustes, koolides ja muuseumides. Kaasa löövad valla- ja maavalitsused, perearstikeskused, kultuuriasutused ja paljud teised. Üritused toimuvad üle kogu Eesti.

Tartus külastavad Pere Leib Tootmist Forseliuse Gümnaasium, Nõo Põhikool ja Kaiu Põhikool. Saaremaal korraldab Veski trahter lastepäeva, kus tehakse koos leivast torte ning küpsetatakse kooke. OÜ Saare Leivas käivad leivategu vaatamas lasteaed Idaniidu, Saaremaa Ühisgümnaasium, Kuressaare Gümnaasium ning Pihtla Lasteaed-algkool. Kohtla-Järvel teevad Järve Gümnaasiumi õpilased töövihikuid ning leivast jutustusi, luuletusi ja joonistusi. Valgamaa haridusasutustes on juba aastaid leivanädala raames korraldatud leiba väärtustavaid üritusi, tutvustades leiva ajalugu. Leivanädalal löövad veel kaasa Jõhvi Gümnaasium, Põltsamaa lasteaed Tõruke, Tallinna Nurmenuku lasteaed, Laagna Lasteaed- Põhikool, Kaiu lasteaed ning paljud, paljud teised koolid ja lasteasutused.

Traditsiooniliselt lõppeb leivanädal lõikuspüha tähistamisega, seekord toimub teenistus Saaremaal, Püha kirikus Pihtlas.

Eesti Põllumajandusmuuseumis tähistatakse leivanädala lõppemist maitsvaima maateemalise leivatordi ja koduleiva konkursiga. Toimub arutelu teemal: Kas põllumees on põline rikas ning prof. emer. Selma Teesalu loeng „Rukkileib kui rahvuslik rikkus“. Rohkem infot põllumajandusmuuseumi kodulehel www.epm.ee

Leivanädala idee sai alguse Halliste kiriku perepäeval kaksteist aastat agasi. Ideest kasvas välja Eesti Leivaliidu, Eesti Pagarite Seltsi, Eesti Veskiomanike Ühenduse, põllumajandusministeeriumi, sotsiaal- ja haridusministeeriumi projekt “Rukkileib meie laual”. Esimene üleriigiline leivanädal toimus 14.- 20.septembrini 1998. aastal.

JÄTKU LEIBA!

Kontakt:
Arnold Kimber
leivaliit@neti.ee
+3725288805

 

Tagasi