Kolmandat aastat järjest teevad leivatootjad Eesti Leivaliidu eestvedamisel lastele koolileiba. Koolileib on õpilaste valitud retsepti järgi valmistatud tervislik rukkileib, mille pakendi ja plakati on samuti kujundanud lapsed ise.

Eesti Leivaliidu tegevdirektor Arnold Kimber hindab koolileiva projekti edukaks. „Koolileival on oma kindel koht õpilaste toidulaual,“ ütles Kimber. „Seda näitavad nii möödunud aastate jooksul küpsetatud koolileiva hulk kui ka koolide ja lasteaedade püsiv huvi,“ rõhutas ta. Kimber lisas, et koolileiva vastu on huvi tuntud ka välismaal ning seda on tutvustatud Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Suurbritannias.

Kahel eelmisel aastal toodeti ühe õppeaasta jooksul ligi 250 tonni koolileiba. Koolileiba toodavad seitse leivatehast – AS Leibur ja AS Fazer Tallinnas, AS Pere Leib Tootmine Tartus, AS Lõuna Pagarid Põlvas, AS Euroleib Paides, OÜ Saare Leib Kuressaares ning OÜ HTÜ Tootmine Kärdlas.

Leivaliidu tegevjuhi sõnul pööratakse Eestis järjest enam tähelepanu tervislikule toitumisele. „Rukkileiva tervislikkuses ei ole kahtlust ning koolileib aitab kujundada leivasöömise harjumust juba maast madalast,“ toonitas Kimber.

Koolileib on viilutatud põrandaleib, mis sisaldab 100% rukkijahu. Leiba valmistatakse ainult naturaalselt kääritatud juuretisega ning selle soolasisaldus ei tohi olla rohkem kui 1%. Koolileib on pruuni või tumepruuni värvi ning selle säilivusaeg on vähemalt kolm päeva. Koolileiva koostise on heaks kiitnud tervishoiu- ja toitumisspetsialistidest ning teadlastest koosnev komisjon. Leiva hind on endiselt 11.- kr/kg, millele lisandub käibemaks.

Kaubamärk „Koolileib” on registreeritud Eesti Leivaliidu nimele. Koolileiva projekti patroon on Evelin Ilves.

2009/2010 õppeaasta koolileiva plakat:http://www.flickr.com/photos/eestileivaliit/3868000387

Lähem info:

Arnold Kimber
Eesti Leivaliidu tegevdirektor
52 88 805
leivaliit@neti.ee

Tagasi