Leivanädal lõppes pühapäeval, 14. oktoobril Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäevaga, mida külastas üle 1200 inimese.

Eesti Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul juhiti leivanädala jooksul toimuvate üritustega tähelepanu rukkileivale kui tervislikule ja maitsvale toidule.

„Rukkileiva söömine on viimasel ajal kahjuks vähenenud ja leivanädalaga püüame leiba taas au sisse tõsta ja väärtustada,” ütles Kimber. „Rukkileib on eestlaste laual alati olnud ja peab sinna ka jääma,” lisas ta.

Leivapäeval oli võimalus uudistada, kuidas saadi leivavilja ja valmistati leiba möödunud aegadel ning räägiti sellest, mida kõike läks leivateoks vaja. Sassi Jaani talus olid lauad täis Eesti leivatootjate poolt valmistatud head ja paremat ning maitsti ka koolileiba. Muusikalist meelelahutust pakkusid Jaagup Kippar ja Ain Lindvest ansamblist Lõõtspillipoisid, Sofia Joons ja Toivo Sõmer, Laudaukse Kääksutajad ning Liisi Koikson ja ansambel Helletused.

Leivanädala raames toimusid üritused üle kogu Eesti, paljud neist olid suunatud lastele. Lapsed käisid tehastes rukkileiva küpsetamist vaatamas ja leivameistrid käisid koolides oma tööst rääkimas. Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel saavad lapsed 1. – 22. oktoobrini tutvuda sellega, kuidas vanasti leiba tehti ning neile korraldatakse mänge ja võistlusi.

Teisipäeval, 9. oktoobril viis Eesti Leivaliit traditsiooni kohaselt Kadrioru lossi uudseleiva ja seekord ka koolileiva, mille võttis vastu koolileiva patroon proua Evelin Ilves.

8.-14. oktoobril toimunud leivanädalat peeti juba kümnendat korda.

2007. aasta on kuulutatud rukkileiva-aastaks. Käesoleval aastal algas ka koolileiva projekt, kus laste poolt valitud retsepti järgi valmistatud leib on nüüd koolipiima kõrval laste toidulaual.

Vaata galeriid

Kanal 2 Reporteri uudislõik

AK Leivapäevast

PÄEVAPILT: Vabaõhumuuseumis tutvustati leiva saamislugu (Postimees)

Pildil: proua Evelin Ilves ja Koolileiva plakati kujundaja Grete Post

Kontaktid:

Arnold Kimber
Eesti Leivaliidu tegevdirektor
+372 52 88 805

Tagasi