Laupäeval, 18. augustil toimus koolileiva esmaesitlus Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel. Koolileiva pühitses Tartu Maarja Koguduse õpetaja Peeter Paenurm rukkimaarjapäeva tähistamise raames.

Eesti Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul on Leivaliit juba aastaid soovinud õpilaste lõunalauale koolipiima kõrvale tuua koolileiva. „Nüüd on meil välja valitud laste endi poolt kõige maitsvamaks tunnistatud tervislik rukkileib,” ütles Kimber. „Uue õppeaasta algusest on koolileib õpilaste toidulaual.”

Koolileib on viilutatud põrandaleib, mis sisaldab 90% ja enam rukkijahusid. Leiba valmistatakse ainult naturaalselt kääritatud juuretisega ning selle soolasisaldus ei tohi olla rohkem kui 1%. Koolileib on pruuni või tumepruuni värvi ning selle säilivusaeg on vähemalt kolm päeva. Koolileiva koostise on heaks kiitnud tervishoiu- ja toitumisspetsialistidest ning teadlastest koosnev komisjon.

Kaubamärk „Koolileib” on registreeritud Eesti Leivaliidu nimele. Koolileiba hakkavad tootma seitse Leivaliitu kuuluvat tehast üle Eesti: Leibur, Fazer, Pere Leib, Lõuna Pagarid, Saare Leib, Hiiumaa Tarbijate Ühistu Tootmine ja Euroleib.

Leivaliidu üldkoosolekul on kinnitatud koolileiva tehasest väljamüügi piirhinnaks 8.50 krooni kilogrammi kohta, millele lisandub käibemaks. Koolileiba ei või müüa piirhinnast kõrgema hinnaga ega jaevõrgus.

Koolileival on laste poolt kujundatud pakend, mis valiti välja koolidevahelisele joonistusvõistlusele laekunud tööde hulgast. Joonistusvõistluse võitis Pärnu maakonna Audru Keskkooli 3a klassi õpilane Grete Post.

Koolidesse pannakse üles ka pakendi pildiga plakatid. „Plakatid riputatakse sööklatesse, sest ega lapsed pakitud koolileiba tihti ei näe,” sõnas Leivaliidu tegevjuht Kimber.

Koolileiva projekti toetab rahaliselt Leivaliidu kõrval ka Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoda. Teised toetajad on Eesti Rukki Selts, Eesti Pagarite Selts, haridus- ja teadusministeerium, põllumajandusministeerium, sotsiaalministeerium, Eesti Põllumajandusmuuseum, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Tervise Arengu Instituut, Eesti Tervisedenduse Ühing, Eesti Vähiliit, Terviseleht, Eesti Toitumisteaduse Selts ja Kaalujälgijad.

Koolileiva projekti patroon on proua Evelin Ilves.

Tagasi