Leib on tervisele hea, sest selles leidub hulgaliselt kiudaineid – keha puhastajaid, mis  mõjuvad hästi hammastele ja igemetele, tugevdavad organismi ning soodustavad seedimisprotsessi.

Leib  on kasulik kolesteroolitaseme tasakaalustamiseks, mis vähendab  oluliselt riski haigestuda südamehaigusse või diabeeti

Leivas sisalduvad muuhulgas nii süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained ja vitamiinid, mis kõik on vajalikud ja olulised inimese püsimisel terve, tugeva ja õnnelikuna!

Rukis sisaldab ka palju toitaineid, mida muudes toiduainetes pahatihti napib, sealhulgas väärtuslikke süsivesikuid, kiudaineid, mineraalaineid, vitamiine ning teisi olulisi ühendeid, nagu fütotoitained ja antioksüdandid, mis kõik on vajalikud meie normaalseks funktsioneerimiseks.

Rukkileivas on arvestatavas koguses magneesiumi, kaaliumi, mangaani, fosforit, tsinki, kaltsiumi, rauda ja seleeni.

  • Magneesiumil on tähtis osa südameveresoonte laiendamisel ja südamerütmi korrigeerimisel. Osaleb ka kõigi lihaste töös ja närviimpulsside ülekandemehhanismides, kaitseb organismi stressihormoonide kahjustava toime eest.
  • Tsink toetab organismi immuunsüsteemi, aitab paraneda haavadel ja soodustab B-rühma vitamiinide omastamist. Vajalik organismi normaalseks kasvamiseks ja järglaste saamiseks, aitab kaasa luude moodustumisele, lihaste töö juhtimisele ning insuliini toime avaldumisele.
  • Raud osaleb vereloomes ning elutähtsa hapniku sidumises ja edasiviimises kopsudest kudedesse.
  • Kaltsium tugevdab luid, fosforil on oluline osa lihaste ja närvide töös. 
  • Leivas sisalduvad liitsüsivesikud stimuleerivad ajutegevust
  • Leivas sisalduvad B-rühma vitamiinid on vajalikud ainevahetuse ja närvisüsteemi häireteta toimeks
  • Mineraalühendeid (kaalium, magneesium, fosfor) ja mikroelemendid (tsink, raud, mangaan, seleen) on vajalikud aktiivselt tegusale inimesele
  • Kiudained aitavad kaasa ainevahetusele ja kahjulike ühendite väljutamisele

 

(Väljavõtted leivanädalaks valminud raamatust “Leib. Terast toiduni”, Menu Kirjastus)

Tagasi